Vizita la stomatolog trebuie sa fie o experienta placuta, pozitiva, chiar si atunci cand sunt necesare proceduri complicate inca de la primul control, cum este cazul urgentelor stomatologice. Cei mai multi pacienti sunt speriati de vizita la stomatolog, dar stomatologia moderna ofera tratamente confortabile pentru cei anxiosi.
Unul dintre acestea este sedarea constienta – inhalosedarea cu protoxid de azot (N2O) si oxigen (O2).
Protoxidul de azot este un gaz bland, ne-toxic, usor dulceag, care nu se leaga de componentele sangvine, nu este captat in tesuturi (muschi, oase, tesut adipos) si se elimina la nivel pulmonar.
Perioada de inductie este scurta, de aproximativ 3-5 minute, nu necesita injectii sau perfuzii, iar profunzimea sedarii poate fi verificata si modificata in orice moment, ceea ce ii ofera medicului posibilitatea unui control eficient. Totodata, durata este variabila, in functie de necesitatile tratamentului dentar.
Metoda presupune administrarea de protoxid de azot, amestecat cu oxigen, prin intermediul unei masti conectate la un aparat si fixata etans la nivelul nasului. Persoana care urmeaza sa fie inhalosedata este asezata in pozitie culcata sau semiculcata, iar medicul ii monitorizeaza concentratia in oxigen cu ajutorul unui pulsoximetru. Doza de gaz se creste treptat, uneori fiind suficienta o concentratie de 20% pentru a induce relaxarea. Pacientul se simte bine, uneori este chiar euforic, iar in tot acest timp, pulsul, tensiunea arteriala, rata respiratiilor, reflexele si pupilele sunt normale.
Intrucât nu se metabolizeaza in ficat, eliminarea lui se face rapid, iar revenirea completa survine in aproximativ 5 minute. Acesta constituie un avantaj major, pacientii putând parasi cabinetul dentar imediat dupa terminarea tratamentului, fiind capabili sa isi reia activitatile cotidiene.
Metoda poate fi folosita în cazul pacientilor:
- Anxiosi (fricosi) – este necesara totusi o cooperare minima intre pacient şi medic(nu se efectueaza copiilor sub 3 ani)
- Cu afectiuni cardiovasculare – se constata o stare de relaxare cardiaca mai profunda prin inhalosedare decat prin anestezie generala in cazul persoanelor cu aritmii cardiace sau hipertensiune.
- Boala Parkinson- N2O limitează miscarile involuntare si agitatia specifica acestei boli
- Reflex de voma exagerat.
Contraindicatiile inhalosedarii
Copiilor cu afectiuni respiratorii, cu obstructii ale cailor respiratorii, congenitale sau dobandite, copiilor cu otite medii si sinuzite (pe perioada convalescentei), copiilor cu amigdale palatine mari si celor care respira pe gura.
- Obstructii pulmonare cronice ( enfizem, bronsite)
- Infectii ale tractului respirator superior
- Otita medie
- Scleroze multiple
- Pacienti necooperanti (copii sub 3 ani)
- Primul trimestru de sarcina la gravide