Un zambet frumos si sanatos, alaturi de o privire senina, reprezinta factori foarte importanti in definirea conceptului de frumusete. Zambetul, prin beneficiile oferite, va poate influenta atat viata personala, cat si cea profesionala.
Albirea dentara
Un parametru important in definirea unui zambet de invidiat este reprezentat de culoarea dintilor, din ce in ce mai multe persoane ajungand sa isi doreasca un zambet alb, cu aspect hollywoodian. Nu este de preferat obtinerea unui aspect nenatural, cu dantura prea alba si stralucitoare, insa exista cazuri in care realizarea unei albiri dentare este benefica pentru imbunatatirea aspectului fizic personal.
Exista mai multe metode prin care se poate realiza procedeul de albire a dintilor, unele mai eficiente, mai ieftine sau mai scumpe, cu rezultate obtinute mai rapid sau mai lent.
Astfel, exista metode de albire dentara pe care le puteti efectua chiar dumneavoastra, in intimitatea caminului:
- Pastele de dinti cu efect de albire sunt eficiente pentru indepartarea petelor aparute recent, in urma alimentatiei cu alimente colorate ( vin, cafea, sosuri rosii etc); nu au efect asupra coloratiilor vechi. Un alt dezavantaj este faptul ca nu pot fi folosite continuu, datorita continutului de particule abrazive (pot genera lipsa de substanta dura dentara), utilizarea lor facandu-se alternativ, cu pastele de dinti obisnuite, antiplaca.
- Geluri de albire, aplicate timp de mai multe zile (nu mai mult de 2 saptamani) in gutiere care se mentin 4-8 ore in cavitatea bucala, in functie de concentratia gelului.
In cabinetul nostru albirea dentara se realizeaza folosind gel Beyond (ce contine peroxid de hidrogen) activat de lampa cu accelerator de albire (Dr’s Light), cu lumina albastra de intensitate ridicata, o metoda rapida prin care dintii devin mai albi cu cateva nuante intr-o singura sedinta (aprox. 45 minute).
Trebuie sa fiti informati asupra faptului ca nu se pot obtine rezultate satisfacatoare in cazul coloratiilor maronii, date de carie, coloratiile datorate obturatiilor de amalgam si in cazul fluorozei dentare.
De asemenea, trebuie stiut faptul ca albirea dentara este un proces reversibil, efectul putand dura intre 6 luni- 2 ani, in functie de obiceiurile dumneavoastra alimentare, dar se poate prelungi, prin folosirea gelurilor cu utilizare la domiciliu si a pastelor de dinti pentru albire.
Exista reguli ce ar trebui respectate in cursul tratamentului de albire?
Da. Este indicat ca pe perioada tratamentului de albire si inca 2-3 saptamani sa evitati consumul alimentelor colorate si renuntarea la fumat. In perioada urmatoare se recomanda detartraje periodice si mentinerea unei igiene bucale cat mai buna.
Albirea endodontica:
Se aplica la dintii care au fost devitalizati (“dinti fara nerv” si cu obturatie de canal), care odata cu trecerea timpului capata un aspect inestetic, fiind necesara albirea in interiorul dintelui, procedeu realizat doar in cabinetul stomatologic.
Astfel, se realizeaza o cavitate in dinte, in care va fi aplicata substanta cu rol de albire si va fi lasata pe loc aproximativ 24 de ore, iar daca efectul este satisfacator, in sedinta urmatoare se va realiza obturatia coronara din compozit (plomba fizionomica, in culoarea dintelui).
Daca efectul nu este cel dorit, procedura se poate relua, pana cand veti fi multumit de culoarea dintelui dumneavoastra.
Bijuteriile dentare:
Bijuteriile dentare sunt pietre pretioase sau semipretioase care se aplica pe suprafata dintilor vizibili in suras (incisivi, canini), pentru obtinerea unui zambet frumos si personalizat.
Este o tehnica non-invaziva, ce presupune lipirea, ca atare, prin tehnici adezive, a unei mici bijuterii, care poate fi confectionata din Swarovsky sau diamant, ce poate fi realizata pe comanda sau poate fi cumparata din magazinele de accesorii medicale.
Este o procedura rapida (15 min.) si nedureroasa si , cel mai important , fara efecte secundare nedorite.
Singurele lucruri de luat in calcul sunt igiena dentara, care trebuie sa fie foarte buna, bijuteria putand favoriza retentia placii dentare si faptul ca vor trebui evitate alimentele de consistenta dura , deoarece ar putea duce la dezlipirea prematura a acestora. Daca bijuteria a stat lipita mult timp, pot aparea pete, dar acestea pot fi indepartate dupa inlaturarea ei.
In cazul in care doriti renuntarea la bijuteriile dentare, acestea pot fi indepartate fara probleme, fara a exista consecinte negative asupra tesuturilor dure dentare.