Imagistica in stomatologie reprezinta un examen complementar important in stabilirea unui diagnostic corect si in luarea deciziilor terapeutice.
Radiografia dentara reprezinta o imagine a dintilor, maxilarului si tesuturilor inconjuratoare, rezultata in urma expunerii la radiatii electromagnetice. Razele X sunt absorbite in diferite grade, in functie de densitatea tesutului. Astfel, tesuturile dense sunt redate cu alb, cele moi cu nuante de gri, iar cavitatile cu negru, radiografiile aratand ca negativele unor fotografii.
Ele ajuta la descoperirea unor problemele care nu sunt vizibile la un simplu examen clinic:
- carii interdentare sau recidive ale cariei
- afectiuni ale camerei pulpare si canalelor radiculare
- modificari ale structurilor osoase, asociate bolii parodontale
- anomalii, cum ar fi chisturi, tumori sau alte schimbari asociate cu bolile metabolice si sistemice
- prezenta unor dinti inclusi
- fracturi ale oaselor maxilare
Asemanator trecerii de la fotografia pe film la cea digitala si prelucrarea pe calculator, la fel si radiologia stomatologica trece incet de la filmul conventional la radiografia digitala, fiind expresia cea mai puternica a evolutiei tehnologiei de la descoperirea radiatiilor X.
Pentru a realiza o radiografie digitala medicul va folosi un tub Roengen si va plasa in cavitatea orala un senzor, asemanator filmului conventional. Asadar, se foloseste acelasi emitator de radiatii X , insa cu modificarea setarilor astfel incat timpul de expunere sa fie cel mai scurt posibil si doza de radiatie mai mica, fiind redusa cu pana la 80%. Corpul pacientului este protejat cu un sort din plumb, prevazut si cu o aparatoare pentru gat si glanda tiroida. Toate acestea reprezinta masuri luate pentru a limita cat mai mult expunerea la radiatii a pacientilor.
Precautii speciale sunt indicate doar pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza, insa ca o masura de precautie suplimentara, deoarece radiografia dentara are ca tinta exclusiva maxilarul, iar restul corpului este protejat de sortul de plumb. In general, femeilor insarcinate nu le este recomandata expunerea la radiatii, in special in primul trimestru de sarcina.
Capturarea unei imagini în orice sală de tratament în doar câteva secunde permite efectuarea unor tratamente stomatologice eficiente. Economia de timp este extraordinară, la fel cum este şi abilitatea de a prezenta pacienţilor imagini în timp real şi la o dimensiune mărită cu vizualizare pe monitor.
Un alt avantaj al radiografiei digitale este reprezentat de calitatea superioara a imaginii, ce ajunge la nivelul unui computer cu ajutorul caruia poate fi prelucrata, si ulterior arhivata, existand posibilitatea compararii aspectelor radiologice.